Je ceněna pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Zpomaluje stárnutí a má vysoký obsah vitaminu C a antioxidantů.
Aronie jako bohatý zdroj antioxidantů může být prospěšný ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Mezi případy, kde se podle hodnocení předběžných výsledků ukazují výhody antokyanů v aroniích, je například kolorektální karcinom a kardiovasulární choroby, chronické záněty, žaludeční poruchy (peptický vřed), zánět oka a jaterní selhání. Při měření antioxidační síly (kapacity absorpce kyslíkových radikálů) vykazuje aronie jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot.
Plody jsou temně purpurové, téměř černého zbarvení, který vniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480mg na 100g čerstvých plodů a proanthocyanidinů 664mg na 100g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách. Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky: cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, kvarcetin, delfinidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů, jsou to fenolické antioxidanty.
- Vysoký obsah vitamínů a tříslovin
- Zpomaluje stárnutí
- Vysoký obsah vitamínu c a bohatý zdroj antioxidantů
- Prospěšný ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem
- Díky antokyanů je vhodný na kardiovaskulární choroby, chronické záněty
- Díky obsahu antokynů je vhodný na žaludeční poruchy, jaterní selhání, zánět oka
- Plody mají mimořádnou antioxidační sílu
- Blahodárný vliv na krevní oběh
- Snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak
- Doporučují se při ateroskleróze
- Prospěšné při cukrovce – obsahují přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky
- Obsahuje bioflavonoidy – pevné cévy
- Obsahuje zdraví prospěšné mikroelementy – jód, fluor, mangan, železo a další pro pevné zdraví a vitalitu
- Látky z arónie mají velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva
- Příznivé účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí