Aronie

Je ceněna pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Zpomaluje stárnutí a má vysoký obsah vitaminu  C a antioxidantů.

Aronie jako bohatý zdroj antioxidantů může být prospěšný ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Mezi případy, kde se podle hodnocení předběžných výsledků ukazují výhody antokyanů v aroniích, je například kolorektální karcinom a kardiovasulární choroby, chronické záněty, žaludeční poruchy (peptický vřed), zánět oka a jaterní selhání. Při měření antioxidační síly (kapacity absorpce kyslíkových radikálů) vykazuje aronie jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot.

Plody jsou temně purpurové, téměř černého zbarvení, který vniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480mg na 100g čerstvých plodů a proanthocyanidinů 664mg na 100g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách. Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky: cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, kvarcetin, delfinidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů, jsou to fenolické antioxidanty.

  • Vysoký obsah vitamínů a tříslovin
  • Zpomaluje stárnutí
  • Vysoký obsah vitamínu c a bohatý zdroj antioxidantů
  • Prospěšný ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem
  • Díky antokyanů je vhodný na kardiovaskulární choroby, chronické záněty
  • Díky obsahu antokynů je vhodný na žaludeční poruchy, jaterní selhání, zánět oka
  • Plody mají mimořádnou antioxidační sílu
  • Blahodárný vliv na krevní oběh
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak
  • Doporučují se při ateroskleróze
  • Prospěšné při cukrovce – obsahují přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky
  • Obsahuje bioflavonoidy – pevné cévy
  • Obsahuje zdraví prospěšné mikroelementy – jód, fluor, mangan, železo a další pro pevné zdraví a vitalitu
  • Látky z arónie mají velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva
  • Příznivé účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí