Černý rybíz

Černý rybíz je bohatým zdrojem nejen vitamínu C, (z 10g černého rybízu lidské tělo získá až 30mg vitamínu C), ale i vitamínu P a z hlediska obsahu bioaktivních flavonoidů. Obsahuje pektiny a významné množství resveratrolu. Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty.

Černý rybíz působí močopudně a potopudně, protihnilobně, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek. Také plody černého rybízu slouží proti nachlazení a černému kašli. Zvyšuje pružnost cév, odolnost proti nachlazení a zvýšení hladiny antioxidantů. Obsažené flavonoidy a antioxidanty mají potlačující vliv na rozvoj některých demencí (ochrana mozkových cév i buněk). Bioaktivní flavonoidy působí s obsaženým i dodaným vitamínem C většinou synergicky. Komplex přírodních flavonoidů s dodaným vitamínem C označujeme někdy jako C-komplex. Obsažené pektiny jsou pomocníkem při boji s rakovinou. Černý rybíz působí jako prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům a léčbě močových cest.